Kuidas leida ideaalne praktikakoht: nõuanded ja juhised

Praktika on suurepärane võimalus omandada uusi oskusi, kogeda kogemusi ja alustada oma karjääri. Kuid kuidas leida just see ideaalne praktikakoht, mis vastab sinu vajadustele ja eesmärkidele? Selles artiklis jagame nõuandeid ja juhiseid, kuidas leida endale sobiv praktikakoht. Alustame sellest, et mõtled läbi oma huvid ja tugevused ning otsid praktikat just selles valdkonnas, mis sind kõige rohkem huvitab. Seejärel tutvustame, uurida erinevaid ettevõtteid ja organisatsioone ning kuidas teha enda tutvustamine eriliseks, et jääda silma potentsiaalsetele tööandjatele.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee
Table of contents
Sisukord

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Samuti räägime sellest, kuidas end nähtavaks teha, et suurendada võimalusi leida sobiv praktika koht ning jagame mõnda korduma kippuvat küsimust, et aidata sul selgust  teha ja edukalt oma otsinguid jätkata.

Kokkuvõttes toome välja põhjalikku ülevaadet sellest, kuidas leida ideaalne praktikakoht ja alustada oma karjääri õiges suunas. Olles tutvunud nende nõuannetega, oled kindlasti valmis leidma endale sobiva praktikakoha ning järgmised sammud astuma.

Praktikakoha CV näide

Maksim Kask
Üliõpilane
567123456
maksimkask@gmail.com
Tallinn, Eesti
Linkedin.com/in/maksimkask

Professionaalne kokkuvõte

Ambitsioonikas üliõpilane, kes soovib omandada praktilisi kogemusi oma erialal. Tugev probleemilahendusoskus, suurepärane suhtlemisoskus ja meeskonnatöö võimekus. Vabalt valdamine eesti ja inglise keelt.

Töökogemus

Liising Finants
Praktikant
September 2022 - Detsember 2022

  • Osutamine finantsnõustamist klientidele.
  • Analüütiliste raportite koostamine.
  • Projektidele kaasa aitamine.
  • Klientide andmete haldamine ja nende konfidentsiaalsuse tagamine.

Haridus

Bakalaureusekraad finantsjuhtimises
Tallinna Tehnikaülikool
Lõpetamiskuupäev: Juuni 2024

Täiendavad tegevused

  • Vabatahtlik töö heategevusorganisatsioonis "Aita Lapsi".

Sertifitseerimine

  • Börsikaupleja - Tallinna Börs
  • Ettevõtluse põhikoolitus - Eesti Ettevõtluskoda

Mõtle läbi oma eesmärgid ja huvid


Eesmärgid ja huvid on olulised osad karjääri planeerimisel. Enne kui asud otsima praktikakohta või töökohta, on oluline mõelda, millised on sinu tugevused, huvid ja eesmärgid. Kui oled endale selgeks teinud, mida sa tahad ja mida sa oskad, on lihtsam leida just sulle sobiv praktika või töökoht.


Üks hea näide on, kui sul on kirg tehnoloogia vastu ja soovid töötada selles valdkonnas. Siis on mõistlik otsida praktikakohta või töökohta IT-ettevõttest, kus saad oma oskusi ja teadmisi edasi arendada. Samas, kui sul puudub mingit huvi tehnoloogia vastu ja asud sellises ettevõttes praktikat tegema ainult seetõttu, et see tundub olevat trendikas valdkond, siis võib see olla halb valik. Kui sa ei ole kirglik ja huvitatud oma valdkonnast, siis on raskem edukas olla ja oma karjääris edasi liikuda.

Oluline on mõelda ka oma lühiajaliste ja pikaajaliste eesmärkide peale. Näiteks kui su eesmärk on edestada juhiks, siis on oluline valida praktikakoht või töökoht, kus on võimalus oma juhtimisoskusi arendada. Samas, kui sinu eesmärk on saada spetsialistiks teatud valdkonnas, siis on oluline valida selline koht, kus on võimalik oma teadmisi ja oskusi süvendada.

Mõned näpunäited praktikakoha või töökoha valimisel👇:

  • Mõtle oma tugevuste ja nõrkuste peale ning leia valdkond, kus saad oma tugevusi rakendada ja nõrkusi parandada.
  • Peaks olema avatud erinevatele võimalustele, vali praktikakoht või töökoht, mis sobib just sulle.
  • Ära vali praktikakohta või töökohta ainult seetõttu, et see on populaarne või trendikas.
  • Mõtle oma eesmärkide peale ja vali selline koht, kus saad oma eesmärke saavutada.
  • Ole valmis õppima ja arenema ning ole avatud uutele kogemustele.

Lisaks on oluline mõelda ka praktikakoha või töökoha asukohale ja töötingimustele. Näiteks, kui sul on vaja töötada kindlatel aegadel või vajad paindlikku töögraafikut, siis on oluline leida selline praktikakoht või töökoht, mis seda võimaldab. Samuti on oluline mõelda, et praktika või töö kogemuse väärtusele ja sellele, kuidas see ja kes on võib aidata tulevikus karjääriredelil edasi liikuda.

Lisaks tasub uurida erinevaid ettevõtteid ja nende kultuuri ning väärtusi. Näiteks, kui sulle on oluline töötada ettevõttes, mis hoolib keskkonnast on aga, siis tasub otsida sellist ettevõtet, mis on keskkonnasõbralik ja jätkusuutlik.

💡Kokkuvõttes on oluline, et enne praktikakoha või töökoha otsimist mõtleksid oma eesmärkide, huvide ja tugevuste peale ning valiksid sellise praktikakoha või töökoha, mis sobib sulle kõige paremini. Ole avatud uutele võimalustele ning ära karda väljakutseid, sest just nendest saad parima õppimiskogemuse ja kasvu oma karjääris.

Pehmed ja kõvad oskused praktikakoha leidmisel


Kui soovid enda konkurentsivõimet praktikaotsingutel veelgi tõsta, on oluline mõelda ka oma oskuste ja pädevuste peale. Oskused võib jagada kahte kategooriasse: pehmed ja kõvad oskused.

Pehmedoskused on isikuomadused ja käitumuslikud omadused, mis on seotud suhtlemis-, meeskonnatöö- ja juhtimisoskustega.

Näiteks võib pehmete oskuste hulka kuuluda suhtlemis- ja läbirääkimisoskus, empaatia, kohanemisvõime, loovus, otsustusvõime ja juhtimisoskus.

Need omadused võivad olla väga väärtuslikud praktikakohas, kus on oluline suhelda erinevate inimeste ja osakondadega ning vajalik on tiimis töötamise oskus.

Kõvadoskused on konkreetsed teadmised ja oskused, mis on omandatud hariduse, töökogemuse või koolituste abil.

Näiteks võib kõvade oskuste hulka kuuluda arvutioskus, keeleoskus, raamatupidamise või turunduse oskus.

Kõvad oskused on vajalikud, et täita konkreetseid tööülesandeid ja saavutada eesmärke praktikakohas. Kui sul on juba mõningaid kõvasid oskusi, võiksid neid kindlasti rõhutada oma CVs ja intervjuul.

✒️Oluline on leida tasakaal pehmete ja kõvade oskuste vahel, kuna mõlemad on vajalikud edukaks praktikakohas toimetamiseks.

Uuri ettevõtteid ja organisatsioone


Kui oled valmis alustama oma praktikakohta otsimisega, on väga oluline uurida erinevaid ettevõtteid ja organisatsioone, et leida see kõige sobivam praktikavõimalus.

Esiteks, kui oled kindlaks teinud oma valdkonna, siis otsi ettevõtteid ja organisatsioone, mis tegelevad sellega. Alusta uurimist nende veebilehtedelt, sest see annab hea ülevaate nende tegevustest, väärtustest ja eesmärkidest. Samuti tasub otsida infot sotsiaalmeedia kanalitest, nagu Facebook, Instagram ja LinkedIn, sest need võivad anda täiendavaid teadmisi firma kohta.


Heaks näiteks on praktikandile pakutavate võimaluste hoolikas uurimine. Kui ettevõte võimaldab oma praktikantidel kaasalöömist erinevates projektides ja tööde erinevates valdkondades, siis see on kindlasti positiivne märk. Samuti on hea, kui praktikandid saavad tegeleda probleemide lahendamisega ja võtta vastutust. Selline võimalus võib suurendada praktikandi teadmisi ja oskusi, kuid võib ka luua võimalusi tulevikus tööle pürgimiseks.

Siiski on ka negatiivseid näiteid, ettevõtted pakuvad praktikale ainult lihtsaid ja igavaid ülesandeid, mis ei aita praktikandil arendada uusi oskusi vaid ega kogemusi. Selline, et praktika võiks olla ajaraiskamine ja seetõttu peaksid praktikandid seda vältima.

Teiseks, enne kandideerimist peaksid praktikandid uurima ka firma kultuuri ja töökeskkonda. Selleks võiks olla kasulik leida firma endisi või praegusi töötajaid ja uurida nende kogemusi. Samuti on hea võimalus külastada ettevõtte kontorit ja tutvuda töökeskkonnaga, mis annab aimu, milline on sealne töö atmosfäär. Oluline on leida praktikavõimalus, mis sobib oma isiksuse ja väärtustega, sest see aitab tunda end mugavalt ja tõhusalt töötada.

Lisaks tasub uurida ka ettevõtte praktikaprogrammi ja selle struktuuri. Mõned ettevõtted pakuvad oma praktikantidele spetsiaalset koolitust või mentorlust, mis aitab neil arendada oma oskusi ja saada väärtuslikku kogemust. Samuti tasub uurida, milline on praktikaperioodi kestus ja kas see sobib kokku isiklike plaanidega. Kui ettevõte pakub lühiajalist praktikat, siis võib see olla hea võimalus saada kiirelt kogemusi ja tutvuda erinevate valdkondadega. Kui aga praktikant soovib põhjalikumalt tegeleda konkreetse valdkonnaga, siis võiks olla kasulik leida pikemaajaline praktikakoht.


📌Nõuanne: Toome välja, et on oluline uurida ettevõtteid ja organisatsioone enne praktikavõimaluse valimist, et leida kõige sobivam praktikakogemus. Oluline on leida ettevõte, mis pakub võimalusi arendada uusi oskusi ja kogemusi, sobib isiklike väärtuste ja plaanidega ning pakub ka head töökeskkonda. Samuti tasub uurida ettevõtte praktikaprogrammi struktuuri ja kestust, et leida kõige sobivam praktikavõimalus vastavalt enda vajadustele.

Tee enda tutvustamine eriliseks


Kui oled leidnud sobiva praktikakoha ja soovid silma paista, on oluline teha enda tutvustamine eriliseks nii CVs kui ka intervjuul. Esimene samm on kindlasti oma CV koostamine. Siin võiks rõhutada oma tugevusi, kogemusi ja oskusi, mis on seotud praktikakohaga ning mida saab tõestada ka varasemate töö- või õpingukogemuste abil. Samuti võiks mainida, mida oled õppinud või teinud väljaspool tööd ja kooli ning et see seostub praktikakohaga. Oluline on teha selgeks, miks just sina oled õige kandidaat antud praktikakohale ning mida sa soovid sealt õppida.

Intervjuul tuleks olla enesekindel ja positiivne ning rääkida julgelt oma kogemustest, oskustest ja motivatsioonist. Samuti võiks esitada küsimusi ettevõtte kohta, näidata huvi ja uurida, milline võiks olla sinu roll praktikandina. Oluline on mõelda läbi ka oma kehakeel ja riietus, et jätta professionaalne ja usaldusväärne mulje.

Mõned head näited, end eristada, on näiteks välja tuua huvitav hobi, mida sa praktika ajal jätkad või mõni eriline saavutus, mis võib olla seotud praktikakohaga. Samuti võib eristuda näiteks läbi keeleoskuse, erialaste või muude projektide kogemuse või välismaal õppimise kogemuse.

Kui soovid end praktika otsimisel eristada, võid kaaluda ka vabatahtlikku tööd või osalemist erinevates üritustes, mis on seotud sinu valitud erialaga. Näiteks võid osaleda vabatahtlikuna konverentsil või seminaril, üle räägitakse sinu erialast ning teha seal tutvusi, mis võivad hiljem osutuda kasulikuks. Lisaks võib see üle näidata sinu valmidust panustada ja aidata kaasa ka väljaspool tööd või kooli.


📌Nõuanne: Kui oled juba leidnud sobiva praktikakoha, võid kaaluda võimalust luua oma blogi või vlogi, jagad oma kogemusi ja õpikäiku praktikakohas. See võib olla hea viis ennast reklaamida ning näidata potentsiaalsele tööandjale oma oskusi ja kirge valitud eriala vastu. Lisaks võib see olla kasulik ka tulevastele praktikantidele, kes otsivad samuti sobivat praktikakohta. Kasutage meie malli ja saate koostada tõhusa praktikakoha CV, mis aitab ja annab rohkem võimalust teil tööd saada.

Täiendage oma CV-d kaaskirjaga


Kaaskiri on oluline lisand CV-le, sest see annab tööandjale aimu, kes sa oled ja miks just sina sobiksid nende organisatsiooni praktikakohale. Kaaskirja eesmärk on näidata oma motivatsiooni ja huvi praktikakoha vastu ning selgitada, miks peaksid valima just sind.

Kaaskirja koostamisel tasub alustada sellest, et loed hoolikalt töökuulutust ja võtad aega, et mõelda, miks soovid just selles organisatsioonis praktikat teha. Seejärel saad oma kogemusi ja oskusi seostada organisatsiooni vajadustega, mida oled töökuulutusest välja lugenud. Kirjuta lühidalt, kuid selgelt, kes sa oled ja millistest kogemustest ja oskustest sa praktika ajal õppida loodad. Samuti võid kirjutada, miks just see organisatsioon on sinu jaoks huvitav ja milline on sinu panus organisatsiooni eesmärkide saavutamisel.

Hea kaaskirja näide oleks👇:

Praktikakoha CV näide

Lugupeetud praktikakoha juhataja,

Olen kirjutamas, et avaldada oma huvi praktikakoha vastu teie organisatsioonis. Minu nimi on [Sinu nimi] ning ma õpin [Õppeasutus] õppeasutuses [Eriala] eriala.

Olen väga huvitatud oma teadmiste ja oskuste laiendamisest teie organisatsioonis, et saaksin praktikandina töötada ja õppida teie tööprotsesse. Ma usun, et teie organisatsioon pakub mulle ainulaadset võimalust õppida oma eriala praktikas ja saada kogemusi oma tulevase karjääri jaoks.

Minu varasem töökogemus on [kirjelda oma varasemat töökogemust või projekte], mis on aidanud mul arendada oma suhtlemis- ja meeskonnatöö oskusi, samuti ka minu aega juhtimise ja organisatsiooni oskusi. Ma usun, et need oskused ja kogemused oleksid kasulikud praktikakohal töötamisel.

Kui võimalik, siis sooviksin saada praktikakohta perioodiks [kuupäevast kuupäevani], kuid olen avatud ka teistele võimalustele, mis sobivad teie organisatsiooni ja minu õpingute ajakavaga.

Loodan, et minu avaldus äratab teie huvi ning ma ootan huviga võimalust praktikakohal töötamiseks ja teie organisatsiooni tundmaõppimiseks.

Parimate soovidega,
[Sinu nimi]


Kokkuvõte


Praktikakoha leidmine võiks olla väljakutsuv, toome välja mõned näpunäited, mis aitavad sul leida just endale sobiva praktikakoha:

Tee endale selgeks, millist praktikat sa otsid👇

  1. Uuri ettevõtteid ja organisatsioone, kus sooviksid praktikat teha.
  2. Loo endale hea CV ja motivatsioonikiri.
  3. Võta ühendust inimestega, kes võivad sind aidata sobiva praktikakoha leidmisel.
  4. Ära pelga küsida abi karjäärispetsialistidelt ja õppejõududelt.
  5. Kui sulle pakutakse praktikakohta, siis uurides enne ettevõtte ja praktika tingimusi.

Mõned täiendavad näpunäited👇

  • Ole avatud erinevatele võimalustele ja ära piirdu ainult oma valdkonnaga.
  • Ole valmis ka praktikatasuta praktikale, kui see annab sulle väärtuslikku kogemust.
  • Ära unusta jälgida praktikapakkumisi ka sotsiaalmeedias ja tööportaalides.
✒️Kokkuvõttes on oluline enda eesmärkide selgitamine ja aktiivne otsimine. Kui oled pühendunud, siis leiad kindlasti endale sobiva praktikakoha.

Looge oma CV parimate mallide abil

Korduma kippuvad küsimused

Miks on praktika oluline ja ei ole lihtsalt ülikooli ülesanne?

Praktika on oluline, sest see annab sulle võimaluse omandada praktilisi kogemusi oma erialal ja arendada oma oskusi. Lisaks võid, et praktika kaudu saada uusi teadmisi ja tutvusi, mis aitavad sul tulevikus leida sobivat töökohta.

Kuidas leida endale sobiv praktikakoht?

Sobiva praktikakoha leidmiseks on oluline mõelda läbi oma huvid, tugevused ja eesmärgid. Seejärel tasub uurida erinevaid ettevõtteid ja organisatsioone, kus saaksid oma oskusi arendada ja uusi kogemusi omandada. Samuti on oluline teha enda tutvustamine eriliseks, et jääda silma potentsiaalsetele tööandjatele.

Kuidas ennast praktikakoha jaoks reklaamida?

Enda reklaamimiseks praktikakoha jaoks kas on oluline luua professionaalne CV ning koostada isiklik kandideerimiskiri, kus kirjeldad oma tugevusi, oskusi ja huvisid. Lisaks võib ennast reklaamida ka sotsiaalmeedias või osaleda karjäärimessidel ja -üritustel.

Kas pildi lisamine CV-sse on soovitatav?

Sõltuvalt töökohast ja tööandjast võib pildi lisamine CV-sse olla soovitav või mitte. Üldiselt on soovitatav pilt lisada juhul, kui tegemist on turunduse, reklaami või meediasektoriga, kuid mitte nii palju näiteks meditsiini- või õigusalal. Alati see on parem uurida tööandja eelistusi enne pildi lisamist oma CV-sse, sest pildi lisamine ei pruugi olla kõige tähtsam teil.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Kirjade näidised alla laadimiseks

Taotluskirja mall
kaaskirja kujundus
Motivatsioonikirja mall üliõpilastele – ülikool
Töölevõtmise kaaskirja mall