Lihtne kaaskiri kirjutamise juhend

Kaaskiri on lühike, ent olulise tähtsusega dokument, mis saadetakse koos CV-ga tööle kandideerides. Kaaskirja eesmärk on anda tööandjale ülevaade kandidaadi isiksusest, motivatsioonist ning sellest, kuidas tema oskused ja kogemused sobituvad konkreetse töökoha nõuetega.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee
Table of contents
Sisukord

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Siit artiklist õpime kuidas kirjutada õigesti vormistatud kaaskirja ja seda esitada. Kui teie ei ole kindel kuidas õigesti enda CV-d koostada võite kasutada online resumee koostajad.

Kuidas kirjutada konverteerivat kaaskirja


Kaaskirja kirjutamise alustamine nõuab hoolikat ettevalmistust, et tagada selle asjakohasus ja tõhusus. Esimene samm on teha põhjalik uurimistöö tööandja ja töökoha kohta, et mõista täpselt, milliseid oskusi, kogemusi ja isikuomadusi nad kandidaadilt ootavad. Selleks on mõned olulised sammud:

Enesekindel naine arvutiekraanil

Uuri tööandja kohta

Enne kaaskirja kirjutamist tee kindlaks, milline on ettevõtte kultuur, väärtused ja missioon. Vaata läbi nende veebileht, sotsiaalmeedia kanalid ja võimalusel ka meediakajastused. Mõistmine, mida ettevõte hindab ja millises suunas nad liiguvad, aitab sul oma kaaskirjas sobivalt esile tõsta oma väärtused ja oskused.

Analüüsi töökuulutust

Loe töökuulutust põhjalikult ja pane tähele võtmeoskusi, kogemusi ning isikuomadusi, mida tööandja otsib. Kirjuta üles peamised nõuded ja vastavusta need oma kogemuste ja oskustega. Kaaskirja ülesanne on näidata tööandjale, kuidas sinu kvalifikatsioonid vastavad nende ootustele.

Valmista ette oma tugevused ja saavutused

Mõtle, milliseid tugevusi ja saavutusi soovid oma kaaskirjas esile tuua. Keskendu neile aspektidele, mis aitavad tööandjal näha, kuidas sinu oskused ja kogemused aitavad kaasa ettevõtte edule. Valmista ette ka näited, mis toetavad sinu väiteid.

Need ettevalmistavad sammud tagavad, et su kaaskiri on sihipärane ja kohandatud konkreetse tööpakkumise jaoks, mitte lihtsalt üldine dokument. Hea uurimistöö ja töökuulutuse analüüs aitab sul luua mulje, et oled motiveeritud ja sobiv kandidaat, kes suudab tööandja vajadustele vastata.

Kaaskirja struktuur ja vorming tehnikat


Tõhusa kaaskirja kirjutamiseks on oluline järgida selget ja loogilist struktuuri. Kaaskiri peaks olema hästi organiseeritud, ülevaatlik ning järgima professionaalset vormingut. Siin on peamised osad, millest kaaskiri koosneb:

Naeratav mees, kes töötab kodus sülearvutiga

Tervitus (Salutation)

Kaaskirja alustatakse sobiva tervitusega, mis on suunatud konkreetsele isikule. Kui võimalik, otsi üles värbaja või otsese tööandja nimi ja kasuta seda.

Näiteks:
  • “Lugupeetud härra/härra [nimi],
    ”Kui adressaadi nime pole teada, võib kasutada ka üldisemaid väljendeid nagu “Lugupeetud personaliosakond” või “Lugupeetud värbamismeeskond”.

Sissejuhatus (Introduction)

Esimene lõik peaks olema lühike ja lööv, tutvustades, kes sa oled ja miks sa kandideerid. Näita üles huvi ettevõtte ja pakutava ametikoha vastu.

Näiteks:
  • “Olen [nimi], [töökogemus või eriala], ja olen väga huvitatud [ametikoha nimi] ametikohast teie ettevõttes [ettevõtte nimi].”

Sisu (Body)

Kaaskirja põhiosa keskendub sinu oskuste ja kogemuste esitlemisele. Siin on hea võimalus rõhutada oma tugevusi, tuua välja varasemad saavutused ning seostada need otseselt pakutava ametikohaga. Selgita, kuidas sinu oskused ja töökogemus vastavad töökuulutuses toodud nõuetele. Kasuta konkreetseid näiteid, et oma väiteid toetada.

Lõpetus (Conclusion)

Lõpuosas peaksid väljendama soovi kohtuda tööintervjuul ja tänama tööandjat tema aja eest. Loo positiivne ja enesekindel lõppakord, näidates üles valmisolekut järgnevateks sammudeks.

Näiteks:
  • “Ootan väga võimalust kohtuda teiega ja arutada, kuidas saaksin teie ettevõtte edusse panustada. Tänan teid teie aja ja tähelepanu eest!”

Allkiri (Signature)

Kaaskirja viimane osa on ametlik allkiri. Kirjuta viisakalt “Lugupidamisega” või “Parimate soovidega” ning lisa oma nimi. Kui kaaskiri on saadetud digitaalselt, siis võib lisada ka kontaktandmed allkirja alla.

Lõpetus: Tugev kokkuvõte ja tegevusele kutsumine


Kaaskirja lõpuosa on viimane võimalus jätta tööandjale hea mulje ja kutsuda teda üles järgmisele sammule – näiteks kutsuma sind intervjuule. Tugev lõpetus peaks kokku võtma sinu huvi ametikoha vastu, näitama tänulikkust tööandja aja eest ning kutsuma selgelt tegutsema.

Mees räägib telefoniga ja töötab kodukontoris, kasutades sülearvutit ja internetti

1. Kokkuvõte ja oma huvi kinnitamine

Lõpetus peaks hõlmama lühikest kokkuvõtet sellest, miks oled parim kandidaat sellele ametikohale. Korda lühidalt, millised on sinu tugevused, mis teevad sind sobivaks kandidaadiks, ning väljenda oma entusiasmi võimaluse üle panustada ettevõttesse.

Näiteks:
  • "Olen kindel, et minu oskused [konkreetne oskus] ja kogemused [konkreetne kogemus] sobivad suurepäraselt teie meeskonda. Olen põnevil võimaluse üle panustada teie ettevõtte edusse."

2. Tänulikkus tööandja aja eest

Näita tööandjale tänu selle eest, et ta võtab aega sinu kaaskirja ja CV lugemiseks. Tänulik suhtumine aitab luua positiivse ja professionaalse tooni.

Näiteks:
  • "Tänan teid võimaluse eest kandideerida sellele ametikohale ning võtan hea meelega osa vestlusest, et arutada, kuidas saan teie ettevõttes väärtust lisada."

3. Tegevusele kutsumine

Tegevusele kutsumine on oluline osa kaaskirja lõpus, mis suunab tööandjat tegema järgmist sammu – võtma sinuga ühendust. See võib olla kutse intervjuule, telefonikõne kokkuleppimine või lisainformatsiooni pakkumine. Väljend peaks olema viisakas, aga kindel, et näidata enesekindlust.

Näiteks:
  • "Ootan väga võimalust arutada, kuidas saan teie meeskonda tugevdada. Olen kättesaadav intervjuuks teile sobival ajal. Palun võtke minuga ühendust, et leppida kokku sobiv aeg."
  • "Ootan põnevusega võimalust kohtuda ja arutada lähemalt, kuidas saan teie ettevõttele kasulik olla. Olen kättesaadav teile sobival ajal vestluseks."

4. Viisakas ja professionaalne lõpetamine

Kaaskirja lõpetus peaks olema viisakas ja professionaalne, mis jätab tööandjale positiivse mulje sinust kui kandidaadist. Lõpeta tavapärase viisakusega, näiteks "Lugupidamisega" või "Parimate soovidega", ning lisage oma nimi.

Näiteks:
  • "Lugupidamisega, [Sinu nimi]"

Kuidas vältida vead kaaskirja kirjutamisel


Kaaskirja kirjutamisel on lihtne teha vigu, mis võivad mõjutada sinu võimalusi saada soovitud tööintervjuule kutse.

Selleks, et sinu kaaskiri oleks professionaalne ja tõhus, tuleb vältida teatud tüüpilisi vigu. Allpool on toodud mõned levinumad vead ning soovitused, kuidas neid vältida. Selle protsessi lihtsustamiseks on kasulik järgida samm-sammulist lähenemist. Loe pärast ka 10 Küsimust, Mida Võidakse Esitada Tööintervjuul.

Noor ärimees pubis oma sülearvutiga töötamas

1. Üldine ja personaalsete elementideta kaaskiri

Paljud kandidaadid kasutavad sama kaaskirja mitme erineva töökoha jaoks, mis võib jätta mulje, et nad pole piisavalt huvitatud konkreetsest ametikohast või ettevõttest. Üldine kaaskiri ei näita tööandjale, miks just sina oled parim kandidaat.

✒️ Kuidas vältida: Kohanda oma kaaskiri igale ametikohale ja ettevõttele. Uuri tööandjat ning maini konkreetselt, kuidas sinu oskused vastavad nende vajadustele. Näiteks viita ettevõtte projektidele või väärtustele, mis sind kõnetavad.

2. Liiga pikk või liiga lühike kaaskiri

Kaaskiri, mis on kas liiga pikk ja keeruline või liiga lühike ja pealiskaudne, ei suuda tööandjat köita. Liiga pikk kaaskiri võib olla lohisev ja kaotada fookuse, liiga lühike aga ei anna piisavalt infot sinu oskuste kohta.

✒️ Kuidas vältida: Püüa hoida kaaskiri ühe lehekülje piires, olles samas konkreetne ja täpne. Rõhuta kõige olulisemaid oskusi ja saavutusi ning väldi liigset detailirohkust.

3. Kordamine CV-st

Kaaskirja üks peamisi eesmärke on täiendada CV-d, mitte seda korrata. Tihti tehakse viga, kui lihtsalt loetletakse samad faktid ja kogemused, mis on juba CV-s kirjas, lisamata midagi uut.

✒️ Kuidas vältida: Kasuta kaaskirja, et selgitada, kuidas su kogemused ja oskused sobivad just selle konkreetse ametikoha jaoks. Anna konteksti oma CV-s toodud saavutustele ja näita, kuidas need sind valmistavad ette ettevõttes väärtust looma.

Prillidega noor naine kohvikus

Kokkuvõte


Kaaskirja kirjutamine on oluline samm tööle kandideerimise protsessis, mis annab sulle võimaluse oma oskusi ja kogemusi esile tuua ning näidata tööandjale, miks just sina oled parim kandidaat. Järgides selles juhendis toodud struktuuri ja näpunäiteid, saad kirjutada selge, professionaalse ja mõjus kaaskirja.

Väldi levinud vigu, kohanda oma kirja vastavalt tööandja vajadustele ja kutsu tööandjat kindlalt tegutsema. Hea kaaskiri võib olla just see, mis avab ukse järgmisele intervjuule ja eduka karjääri algusele.

Looge oma CV parimate mallide abil

Korduma kippuvad küsimused (KKK)

Kaaskirja kirjutamise protsess võib tekitada mitmeid küsimusi, eriti kui tegemist on esimese kandideerimiskogemusega või kui soovid oma lähenemist parandada. Allpool vastan levinumatele küsimustele, mida kandidaadid sageli kaaskirja koostamise kohta esitavad.

Kas kaaskiri on alati vajalik?

Kaaskirja kirjutamine on soovitatav, kuigi mõnel juhul ei pruugi see olla kohustuslik. Kaaskiri annab võimaluse eristuda teistest kandidaatidest ja selgitada, miks sa sobid konkreetsesse ametisse. Isegi kui see pole kohustuslik, võib see suurendada sinu võimalusi tööandja tähelepanu pälvida.

Kui pikk peaks kaaskiri olema?

Kaaskiri peaks olema lühike ja selge, ideaalis mahub see ühele A4-leheküljele. Selles peaksid olema kõik olulised osad – sissejuhatus, kvalifikatsioonide ja oskuste ülevaade, ning tegevusele kutsuv lõpetus –, ilma et tekst muutuks liiga pikaks või detailirohkeks.

Kas kaaskirja sisu peaks kattuma CV-ga?

Kaaskiri ei tohiks lihtsalt korrata CV-s esitatud andmeid, vaid täiendama neid. Kaaskirjas tuleks selgitada, kuidas su CV-s mainitud oskused ja kogemused on seotud konkreetse tööga, millele kandideerid, ning rõhutada oma motivatsiooni.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee